Снимка: архив, Reuters

Белгийският независим федерален депутат Лоран Люис бе задържан насред Монс, след като оказа съпротива на полицията, съобщават местните медии.

Люис раздавал листовки и събирал подписи на граждани в центъра на града, без да има необходимото разрешение.

Патрулиращи полицаи го приближили и му поискали документите за самоличност, но той отказал да ги предостави. В негова защита се включил и един от политическите му привърженици.

Кадри, заснети с телефон и поместени в сайтове на медии, показват как Люис повишава тон на полицаите, а по-късно е изолиран пред входа на някаква сграда, където е задържан.

Депутатът упреква полицията в насилие и твърди, че задържането му е политически обосновано, както и че има болки по цялото тяло. Кадрите показват, че единственият, който прави резки движения при ареста и вика истерично, е той.

Случаят е предаден на прокуратурата, но това не е първият път, в който депутатът ще има отношения с правосъдието. Срещу него вече се водят дела за набедяване на министър-председателя, за клевета срещу журналист, както и за укривателство на документи.

Люис е прекарал в полицейския участък няколко часа, след което е бил освободен и прегледан в спешен медицински център. Лекарите са му издали тридневен болничен лист. В свадата около неговото задържане е пострадала полицайка, която е била съборена и е със счупен лакът, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase